Forebygger probiotiske matvarer svangerskapsforgiftning?

Forebygger probiotiske matvarer svangerskapsforgiftning?

Gravide som fikk i seg probiotiske melkeprodukter tilsvarende ett glass daglig hadde lavere forekomst av svangerskapsforgiftning sammenlignet med andre gravide kvinner. Det åpner muligheten for at slike melkeprodukter kan beskytte mot utvikling av svangerskapsforgiftning, viser ny forskning fra Folkehelseinstituttet.

Les mer om Forebygger probiotiske matvarer svangerskapsforgiftning?
Glutenfri mat – godt og sunt

Glutenfri mat – godt og sunt

Ny glutenfri kokebok:Glutenfri mat – godt og sunt Småretter og middager er utgitt i samarbeid med Norsk Cøliakiforening.(Tidligere utgitt: Glutenfri mat – godt og sunt Gjærbakst og kaker er utsolgt og skal revideres.)Det medisinske stoffet er skrevet av leger som sitter i NCFs fagråd.

Les mer om Glutenfri mat – godt og sunt
Mye natrium og lite kalium er ikke gunstig

Mye natrium og lite kalium er ikke gunstig

Høyt inntak av natrium og lavt inntak av kalium var assosiert med økt dødelighet i en stor prospektiv kohortstudie.

Les mer om Mye natrium og lite kalium er ikke gunstig

Disputas: Ane Cecilie Westerberg 12. desember

Klinisk ernæringsfysiolog, M.Sc. Ane Cecilie Westerberg ved Institutt for medisinske basalfag vil forsvare sin avhandling for graden ph.d. (Philosophiae doctor): Nutrition, growth and cognitive development among very low birth weight infants, den 12. des. 2011 kl 13:15.

Les mer om Disputas: Ane Cecilie Westerberg 12. desember
Helseministeren på besøk ved Haukeland

Helseministeren på besøk ved Haukeland

Onsdag 30. november var helseministeren på besøk ved Helse Bergen. Sykehuset etablerte en egen ernæringsstrategi i 2006, som det første sykehus i Norge, med særlig fokus på underernæring.

Les mer om Helseministeren på besøk ved Haukeland
LLL-kurs for første gang i Norge

LLL-kurs for første gang i Norge

NSKE - Norsk selskap for Klinisk ernæring arrangerer i januar LLL-kurs for første gang i Norge. NSKE er den norske datterforeningen til ESPEN.

Les mer om LLL-kurs for første gang i Norge
Derfor bør du spise antioksidantrike matvarer

Derfor bør du spise antioksidantrike matvarer

Et kosthold rikt på bær, frukt og grønnsaker beskytter mot kroniske sykdommer. En av årsakene kan være at de øker uttrykket av gener assosiert med forsvars- og reparasjonsprosesser i kroppen.

Les mer om Derfor bør du spise antioksidantrike matvarer
Kakebakingens kjemi

Kakebakingens kjemi

Anne Spurkland er lege og professor i anatomi ved Universitetet i Oslo. I mange år har hun forsket på autoimmune sykdommer, i hovedsak multippel sklerose, og hun har lang erfaring fra laboratorieforskning.I sommer ga Spurkland ut boken Frie Kaker – kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker. Her har hun samlet oppskrifter på kaker der egg, mel, melk og sukker er erstattet av andre vanlige husholdningsprodukter.

Les mer om Kakebakingens kjemi

Heldagsmøte om helseøkonomi mandag 5. desember

NSH inviterer til heldagsmøte om helseøkonomi mandag 5. desember.Økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen - hva skjer?

Les mer om Heldagsmøte om helseøkonomi mandag 5. desember
Questionnaire regarding developing a Specialist Dietitian title in Europe

Questionnaire regarding developing a Specialist Dietitian title in Europe

DIETS ønsker tilbakemelding fra kliniske ernæringsfysiologer i utarbeidelse av europeisk tittel og standard for ernæringsfysiologer. Utsatt svarsfrist er 30.08.2011.

Les mer om Questionnaire regarding developing a Specialist Dietitian title in Europe

Sykehusrelatert underernæring hos eldre- diagnose og behandling

Disputas Lisa Ha ved Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo, vil 29. april forsvare sin avhandling for graden ph.d. (philosophiae doctor):  "Energy- and protein supplementation to elderly stroke patients at nutritional risk in hospital". Les mer om tid og sted her.

Fedmekirurgi for ungdom?

I Tidskrift for Den norske legeforening blir muligheten for å tilby ungdommer fedmekirurgi belyst. Selv om internasjonale erfaringer tyder på at fedmekirurgi er en effektiv og trygg behandling for nøye utvalgte ungdommer med sykelig fedme, mangler vi kunnskap om hvilke seleksjonskriterier som bør velges for å sikre god etterlevelse postoperativt, og ikke minst hvilke fysiske og psykiske langtidseffekter behandlingen gir.

Les mer om Fedmekirurgi for ungdom?

Aftenposten - Nye kostholdsråd ligner de gamle

Brita Haugum, leder i KEFF, sitert i Aftenposten i forbindelse med lanseringen av de nye kostrådene.

Les mer om Aftenposten - Nye kostholdsråd ligner de gamle

Konkurranse: ny logo til EFAD

The European Federation of the Associations of Dieticians (EFAD) ønsker å fornye sin logo. Alle med kreative egenskaper oppfordres å sende inne forslag. Frist 25 april.

Les mer om Konkurranse: ny logo til EFAD

Overvekt og inaktivitet - blant våre største helseutfordringer

Det er lansert nye retningslinjer for forebygging og behandling av overvekt hos barn, unge og voksne, og for veiing og måling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. – Vi er ikke fysisk aktive nok i forhold til hva vi spiser, og dette gjør at vi står overfor en overvektsepidemi, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog. Les hele saken og retningslinjene, på Helsedirektoratets hjemmesider.

Les mer om Overvekt og inaktivitet - blant våre største helseutfordringer
Kostrådene og anbefalingen om rødt kjøtt

Kostrådene og anbefalingen om rødt kjøtt

Anbefalingen om å redusere inntaket av rødt kjøtt drøftes i lys av forebyggerens dilemma. Hvor god kunnskap må foreligge for at vi skal gi et troverdig råd? Les artikkelen "Rødt betyr Fare" av professor Dag S. Thelle i Morgenbladet.

Les mer om Kostrådene og anbefalingen om rødt kjøtt

Kaptein Vom - hadde han bare podagra?

Inntak av fruktose stimulerer purinmetabolismen og produksjonen av urinsyre og øker produksjon av fettstoffer i leveren. Urinsyrenivået kan ha større betydning for utvikling av kardiovaskulær sykdom enn hittil antatt. Bruk av fruktose som søtningsmiddel i ferdigprosessert mat har vært sterkt økende. Les fullstendig artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Les mer om Kaptein Vom - hadde han bare podagra?
Nye offisielle kostråd lansert

Nye offisielle kostråd lansert

Nasjonalt råd for ernæring overrakte mandag rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer" til Helsedirektoratet.

Les mer om Nye offisielle kostråd lansert
Utviklingen i norsk kosthold 2010

Utviklingen i norsk kosthold 2010

I rapporten Utviklingen i Norsk Kosthold 2010 kommer det frem at vi fortsatt spiser for lite grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og fisk.

Les mer om Utviklingen i norsk kosthold 2010

Handlingsplan for kronisk nyresykdom - høringsfrist 1.mars (til styret@keff.no)

Amming reduserer nivået av miljøgifter i morsmelken

Amming reduserer nivået av miljøgifter i morsmelken

En ny studie har sett på over 30 miljøgifter i morsmelk, og viser at nivået av stort sett alle forbindelsene i melken synker med tiden, og blir redusert med 15-94 prosent i løpet av ett år med amming. Les mer i artikkelen fra Matportalen.

Les mer om Amming reduserer nivået av miljøgifter i morsmelken
Omega-3-tilskudd bremset ikke demensutvikling

Omega-3-tilskudd bremset ikke demensutvikling

Tidligere epidemiologiske studier og studier i dyremodeller har indikert en mulig beskyttende effekt av DHA-tilskudd på Alzeimers sykdom. En nylig publisert studie viser at inntak av 2 g DHA-tilskudd i 18 måneder ikke utgjorde noen forskjell i demensutvikling hos pasienter med mild til moderat Alzeimers. (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Les mer om Omega-3-tilskudd bremset ikke demensutvikling

Ernæringspris for bedre mat til syke og eldre

Ernæringspris for bedre mat til syke og eldre

Else Nielsen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og Gudrun Elisabeth Ustad i Bærum kommune deler Ernæringsprisen 2010 for sin innsats for bedre kosthold i institusjoner og hjemmetjeneste.

– De to prisvinnerne har gjort et spesielt godt arbeid for å fremme et godt og næringsriktig måltidstilbud blant syke og eldre på sykehus og i kommunehelsetjenesten, sier leder av Nasjonalt råd for ernæring, Haakon Meyer. Les mer